Her yıl başka bir otun tema olarak belirlendiği ve yemeklerin ağırlıklı olarak bu otla yapıldığı festivalinde dağlama, deli kereviz, deve tabanı, ebegümeci, hardal, iğnelik, körmen, radika, şevketi bostan, tilkişan, tirşik otu, turp otu ve yabani rezene, festival konuklarının beğenisine sunulduğu yüzlerce ottan sadece birkaçı.
Ot yemeklerinin yanı sıra ev yapımı reçeller, salçalar, mezeler, börekler, çörekler ve pastaların da sunulduğu festivalde, Ege mutfağının eşsiz lezzetleri tadılıyor. Ayrıca bu yiyecekler ve kullanılan malzemelerle ilgili değişik bilgiler ve tarifler veriliyor. Böylece festival stantları arasında alışveriş yapan ziyaretçiler beğendikleri lezzetleri evlerinde, öğrendikleri püf noktalarıyla yapabiliyorlar.
Parmak ısırtan yemeklerin mis gibi kokularının yayıldığı Alaçatı Ot Festivali, tamamen doğal ve organik ürünleri ön plana çıkararak vegan ve vejetaryen beslenenlerin de uğrak noktası. Festival boyunca ziyaretçileri, zeytinyağı, meyve, süt ürünleri ve hediyelik eşyaların da bulunduğu farklı stantlar da bekliyor.